Sareak

☉ Etxebarri

Edu Delgado: «Ama dena da niretzat: sukaldaritzarekiko dudan pasioa bera ikusita piztu zitzaidan»

ETB1eko ‘Sukaldarien Liga’ saioan ari da parte hartzen Edu Delgado etxebarritarra. Sukaldaritzan “bizitza erdia” darama: 18 urterekin hasi eta ordutik lanean dabil

|

Edu Delgadoren ametsa bere jatetxea zabaltzea da / Geuria

Sukaldaritza pasio du Edu Delgado Velasco etxebarritarrak (Etxebarri, 1986). Pasio eta ogibide. Hamazortzi urterekin hasi zen sukaldaritza ikasten Galdakaoko Ostalaritza Eskolan eta ordutik lanean aritu da sukaldez sukalde. Gaur egun Zuriñe Garcia galdakoztarrak Portugaleten duen El Paladar jatetxean ari da lanean. Era berean, Euskal Telebistako ‘Sukaldarien Liga’ saioan parte hartzen ari da Euskal Herriko sukaldaririk onena izateko lehian. Bere sukaldari ibilbideaz berba egiteko elkartu gara Edurekin.

ETB1eko ‘Sukaldarien Liga’ saioan parte hartzen duzu. Nolatan eman zenuen izena?
Zuriñe Garcia nire nagusiak esan zidan sukaldariak egiteko programa bat egin behar zutela Euskal Telebistan eta izena ematera animatu ninduen. Hasiera batean ezetz esan nuen, baina azkenean animatu nintzen, eta hortxe gaude, su artean.

Eta esperientzia nolakoa ari da izaten?
Esperientzia itzela! Ordu asko ematen ditugu bertan, baina bizi duguna itzela izan da. Egia da, azken batean telebistan ikusten duguna gutxi dela, baina ordu asko eta asko sartzen ditugu. Maila pertsonalean, sekulako pertsonak ezagutu ditut eta hori da niretzat altxorrik ederrena!

Euskal Herri mailan sukaldari onenak bilatzeko lehen programa da hau. Estatu mailan eta nazioartean ‘Masterchef’ programak hainbat urte darama. Noizbait izena eman duzu ‘Masterchef’ horretan? Ez. ‘Sukaldarien Liga’ da izena eman eta parte hartzen dudan lehen programa. Eta esan dizudan bezala, kasualitatez, Zuriñek animatu ninduelako!

Urte asko daramazu sukaldaritzan.
Bai. Bizitza erdia daramat sukaldaritzan. Hamazortzi urterekin hasi nintzen Galdakaoko Ostalaritza Eskolan eta hortik aurrera beharrean, beharrean eta beharrean. Jatetxe askotan ibilitakoa naiz, Kaliforniara ere joan nintzen hiru hilabetez bertoko Euskal Etxe batera lan egitera, eta gero, Euskal Herrira bueltatu nintzenean, sukaldetik sukaldera ibili naiz ikasten eta ikasten.

Galdakaoko Ostalaritza Eskolan hasi zinen, beraz.
Bai. Lehenengo goi-mailako gradua egin nuen bi urtez eta gero beste bi urte eman nituen erdi-mailako gradua egiten. Goi-mailako graduan denetarik ikasten duzu, baita enpresa bat eramateko baldintzak eta kudeaketa ere. Eta erdi-mailako graduan sukaldea bakarrik ikasi genuen. Nik nahiago dut kozinatzen egon, egia esan.

Kontatuko diguzu Kaliforniakoa?
Bada, Galdakaoko Ostalaritza Eskolatik joan nintzen praktikak egitera. Ikasteko beka bat irabazi nuen. San Franciscoko Euskal Etxe batera joan nintzen eta esperientzia izugarria izan zen! Azken batean, gaztea nintzen, 21 urte nituen eta hazteko balio izan zidan, ez bainekien ingelesez, eta euskaraz ere ez zen asko hitz egiten San Franciscon.

Eta Kaliforniatik bueltan lanean hasiko zinen.
Bai. Kaliforniatik etorri nintzenean hainbat jatetxetan curriculumak botatzen hasi nintzen. Eta leku askotan egin dut lan, hala nola, Sondikako hotel batean eta gero Larrabetzuko Ankapelu sagardotegian, eta ondoren, goi-mailako jatetxeetan ere lan egin dut. Adibidez, Galdakaoko Andra Mari jatetxean edo Gordexolako Komentu Maitean Josu Ibarrarekin. Andra Marin oso gustura egon nintzen, eta horregatik jarraitzen dut gaur egun Zuriñe Garciarekin lan egiten Portugaleteko El Paladar jatetxean.

Zelakoa da goi-mailako jatetxe batean lan egitea?
Gogorra da. Asko ikasten da, baina oso gogorrak dira goi-mailako jatetxeak. Gero eta gorago, gero eta presio handiagoa. Talde lana oso zorrotza da.

Amarengatik duzu sukaldaritza pasioa.
Hala da. Nik beti ikusi dut ama sukaldean patata batzuekin eta salda batekin sekulako platerak egiten, eta hori beti miretsi izan dut. Amak erakutsi zidan sukaldean egiten eta gero sukaldaritza ikastea erabaki nuen gaur egun arte. Sukaldaritzarekiko dudan pasioa berak piztu zidan.

Zer suposatzen du zure amak zure sukaldari bizitzan?
Ama dena da niretzat. Emaztea eta umeak ahaztu barik, noski! Ama eta senideak nitaz harro daude. Badakite lan hau gogorra dela, baina nire pasioa da, ulertu egiten dute eta nire ondoan daude beti.

Gogorra, zergatik?
Asteburu guztietan beharrean nagoelako. Elkarrizketa hau bukatu —ostiral goiz batean egin genuen elkarrizketa Etxebarriko plazan—, etxera joan, etxekoentzat bazkaria prestatu eta lanera noa. Eta zapaturo eta domekero ere beharrean. Hori gogorra da. Azkenean, familia bat daukazunean eta dena alde batera utzi behar duzunean, gogorra da.
Egun librerik ere izango duzu. Bai! Astean zehar libratzen dut eta asteburuetan lan egiten dut. Baina normalean nire familiak asteburuak ditu libre, horregatik da gogorra neurri handi batean.

Nolakoa da zure egunerokoa?
Txandaka egiten dugu lan. Egun batzuetan arratsaldez egiten dut lan, beste batzuetan goizez. Eta hilean birritan goizez zein arratsaldez lan egiten dut. Egun normal bat horrelakoa da: eguneko gauzak prestatu, goizean edo arratsaldean, kozinatu eta bezeroei jaten eman.

Zure sukaldean tokiko produktu tradizionalak erabiltzea gustatzen zaizu.
Hala da. Gaur egun badaude sukaldari asko bilatzen dituztenak ez dakit nongo produktuak, nazioartekoak. Hori ondo dago, noski, baina nik nahiago dut baserri bateko porruak hartu eta horrekin lan egin, edo arrandegira joan eta bertoko legatza erosi.

Badago lan egin nahiko zenukeen jatetxerik edo sukaldari-bururik?
Jatetxe asko ditut gustuko eta horietan lan egitea gustatuko litzaidake, baina diodan bezala, leku horietan ordu asko sartzen dira, beraz, balantza bat izan behar duzu bizitzan. Nik nire lana ahalik eta hoberen egiten dut eta gero nire familiarekin disfrutatzea gustatzen zait.

Gaur egun ostalaritza ikasteko hainbat ikastetxe daude, tartean Basque Culinary Center. Sukaldaritza profesionala ikasteko aukera gehiago al dago orain?
Nik baietz uste dut. Ez dakit zer ari den gertatzen azken aldian, baina ikusten dut afizio asko dagoela sukalderako. Igartzen da ez dela lehen bezala, ogibide bat baino ez zenean; gaur egun, agian telebistagatik, ikusten da gero eta jende gehiagori jakin-mina pizten diola. Nik uste dut benetan ikasteko egin behar duzuna dela lan egitea eta leku askotan behar egitea. Hori da benetako eskola. Esperientzia guztietatik ikasten da: esperientzia onetatik eta txarretatik, bietatik.

Zein da zure ametsa?
Nire ametsa jatetxe propioa zabaltzea da. Eta ‘Sukaldarien Liga’ saioko lehen atalean esan nuen: ni bertara joan naizela irabaztera eta diruaren bila nirea egiteko. Momentuz ametsa horixe baino ez da, ametsa: nire umeak txikiak dira eta badakit jatetxe propio bat irekitzeak bertan askoz ordu gehiago pasatzea eskatuko didala.

Zaila da jatetxe propioa zabaltzea?
Lehenik eta behin, inbertsio handia egin behar da. Nire kasuan ez nuke jatetxe handi bat irekiko. Nik leku txikitxo bat nahi dut soldata bat nire etxera eramateko eta garrantzitsuena: nik nahi dudan sukaldaritza egiteko. Ez dut Michelin Izarren bila joan nahi: jaten ematea baino ez dut nahi, besterik ez.

Eta zein da jatetxea zabaltzeko tokirik onena: hiri handia ala herri txikia?
Ondo pentsatu behar da hori. Egia esan, ez dakit non ireki nahiko nukeen nire jatetxea; merkatu-azterketa bat egin beharko nuke. Orain esaten dizut Bilbon ez nukeela zabalduko: taberna eta jatetxe pilo bat daude bertan, eskaintza oso zabala da eta inbertsio oso handia eskatuko luke.

Nahiko zenuke sukaldaritza ikasleen mentore izan, zure sukaldaritza besteei irakatsi?
Bai. Adibidez, nire Instagram kontuan (@akerbeltz6) nik sortutako errezetak partekatzen ditut bideo formatuan nahi duenak ikasteko. Konfinamenduan hasi nintzen Instagramera errezetak igotzen; emazteak proposatu zidan eta nire artxiboa balitz bezala ere erabiltzen dut.

☉ Etxebarri

JonFer boxeolari etxebarritarra munduko txapeldun ohiaren aurka lehiatuko da Bilbon

JonFerren eta Jezzrel Corralesen arteko borrokaz gain, Jessica Brunet etxebarritarra ere lehian ikusteko aukera egongo da Bizkaia frontoian martxoaren 9an

|

JonFer (eskuman) Jezzrel Corrales panamarraren (ezkerrean) aurka lehiatuko da martxoaren 9an // Bizkaia Frontoia

Jon Fernandez boxeolari etxebarritarra, JonFer goitizenarekin ezaguna, Bilboko Bizkaia frontoian lehiatzen ikusteko aukera izango dugu martxoaren 9an, larunbatez, Europako Silver Txapelketaren barruan.

Aurrez aurre izango du Jezzrel Corrales panamarra, superluma pisuan WBAko munduko txapeldun izandakoa. Berez, Mohamed Kani frantziarraren aurka zuen borroka JonFerrek, baina lesio bat du, eta Corralesek ordezkatuko du.

Irabazleak EBU erakundearen Europako Silver titulua irabaziko du.

Jonfer (28 urte) “oso pozik” agertu da arerio-aldaketarekin, eta goi-mailako borroka izango dela ziurtatu du. “Erronka handietarako prest nagoela erakusteko behar dudan borroka da. Badakit Corrales ere maila gorenera itzultzeko gogoz dagoela eta horrek borroka jendearentzat oso zirraragarria izatea eragingo du”, adierazi du etxebarritarrak.

Sarrerak salgai

Borroka ikusteko sarrerak salgai daude 30 eta 80 euro artean. Frontoiko ateak 18:00etan zabalduko dituzte eta hasiera 19:00etan izango da.

Martxoaren 9ko hitzordua PCI Promotions erakundeak antolatu du Bizkaiko Foru Aldundiaren lankidetzarekin.

JonFerren eta Corralesen arteko borrokaz gain, beste lehia batzuk ikusteko aukera izango da martxoaren 9an. Besteak beste, Jokin Garcia bilbotarraren eta David Soria madrildarraren arteko norgehiagoka, Bruno Macho kantabriarraren eta Diego Krasimirov mallorcarraren arteko lehia, eta Jessica Brunet etxebarritarraren eta Florencia Villarreal argentinarraren arteko borroka.

Osorik irakurri

☉ Etxebarri

Emakume zientzialarien lana balioan jarri dute Etxebarrin, institutuko ikasleen aurrean

|

Etxebarriko ArcelorMittaleko lau emakume langilek eskaini zuten hitzaldia otsailaren 9an // Etxebarriko Udala

Emakume eta Neska Zientzialarien Nazioarteko Eguna izan zen atzo, otsailak 11. Horren harira, zientziaren eremuan genero-estereotipoak desagerrarazteko hitzaldia antolatu zuten otsailaren 9an Etxebarrin, institutuko ikasleei zuzenduta.

Etxebarriko ArcelorMettaleko lau emakume langileek beren kasuak azaldu zituzten, eta ikasleei azaldu zieten zein den sektore zientifikoan lan egiten duten esperientzia, eta zer urrats egin dituzten orain dauden lekura iristeko.

Gainera, zientzia etorkizuneko aukera posible gisa ikustera animatu zituzten neska gazteak, “oraindik ere dagoen aldea azpimarratuz, zenbakiei dagokienez, gizonek eta emakumeek zientzian betetzen dituzten postuez ari bagara”.

“Halako jardueren bidez, zientziaren eta teknologiaren eremuko genero-estereotipoak desagerrarazi nahi dira, baita neskatoengan eta neska nerabeengan bokazio zientifikoa bultzatu ere. Funtsezkoa da emakume zientzialariek eta emakume teknologoek egiten duten lana gazteen artean ikusaraztea eta, egungo eta etorkizuneko belaunaldiei begira, esparru zientifikoan genero-berdintasuna erraztuko duten praktikak sustatzea”, diote udal ordezkariek.

Hitzaldia Etxebarriko Udalak eta ArcelorMittalek antolatu zuten, Berrikuntza Plan Estrategikoaaren esparruan.

Osorik irakurri

☉ Etxebarri

Etxebarriko kiroldegia itxita dago gaur langileen greba dela eta

|

Etxebarriko kiroldegiko langileek grebarekin bat egin dute eta instalazioak itxita daude gaur // Etxebarri Kiroldegia

Bizkaiko kiroldegietako langileak greban daude gaur. Eta ildo horretan, Etxebarriko kiroldegia itxita dagoela jakinarazi du Udalak.

Grebaren arrazoia da hitzarmena berritu nahi dutela. ELA sindikatutik adierazi dutenez, 2022an iraungi zitzaien hitzarmena eta iazko urtarriletik hitzarmen berria negoziatu nahian izan dira ELA, LAB, CCOO eta UGT sindikatuak, akordiorik erdietsi gabe: “Patronalak planteatzen duen eskaintza langileen aldarrikapenetatik urrun dago”, diote.

Bizkaiko kiroldegietan kudeaketa eta administrazio modu desberdinak egon arren, hitzarmena bera da lurraldeko kiroldegi guztietan. Etxebarriko kiroldegiaren kasuan Emtesport enpresa pribatuak kudeatzen ditu kirol instalazioak eta langileak.

Osorik irakurri

☉ Etxebarri

Mundakan hilda aurkitu dute Etxebarrin kokatu zuten desagertutako gaztea

|

Bilbon 21 urteko emakume bat desagertu zen joan de urtarrilaren 31n. Vost Euskadik Etxebarrin egon zitekeela zabaldu zuen.

Orain gutxi jakinarazi dute gaztea hilda aurkitu dutela Mundakan, eta bere desagerpenaren albistea sare sozial guztietatik kentzeko eskaria luzatu dute.

Osorik irakurri

☉ Etxebarri

Etxebarriko Inauteriak otsailaren 16tik 18ra antolatuko dituzte

|

Talka Gazteguneko zenbait gazte mozorrotuta 2022ko azaroan // Argazkia: Talka Gaztegunea (Instagram)

Otsaila heldu da: mozorrotzeko garaia. Otsailaren 9ko asteburuan ospatuko dira Inauteriak lekua askotan, eta beste askotan hurrengo astean, otsailaren 16ko asteburuan. Etxebarriren kasua da azken hori, esaterako.

Otsailaren 16an umeentzako tailerrak antolatuko dituzte, hilaren 17an mozorro desfilea egongo da Amezola kalean eta hilaren 18an Inauterietako Jaia eta txokolatada.

Etxebarri / Inauteriak 2024

Otsailak 10, larunbata
18:00 Inauteri Jaia Talka Gaztegunean (12-15 urte). Aldez aurretik izena eman behar da
18:00-21:00 Nagusien Inauteriak: Mozorro-dantza Goikoa Jubilatuen Etxean

Otsailak 16, ostirala
17:00-19:00 Tailerrak eta musika Kultur Etxean (5-9 urte). Aldez aurretik izena eman behar da

Otsailak 17-18
–:– Scape Room Tarrasta Gaztegunean (10-11 urte). Aldez aurretik izena eman behar da

Otsailalk 17, larunbata
15:00 Gazte Inauteriak: Bazkaria Kultur Etxean (+16 urte)
17:00-18:00 Mozorro lehiaketa (txikiak) frontoian
18:00  Poteoa + Txaranga tabernetan zehar
18:00-21:00 Nagusien Inauteriak: Maiteminduen dantza Kultur Etxean
18:30-19:00 Familia Inauteriak: Desfilea Aita Eusebio Arcelai plazatik udaletxeko plazara
19:30-21:00 Mozorro lehiaketa (helduak) frontoian
19:30-21:00 Disko Fest Txiki karpan
21:00 Musika Zintururi plazan
22:00-01:30 Super Disko Fest karpan

Otsailak 18, igandea
18:00-20:00 Nagusien Inauteriak: Dantza, mozorro lehiaketa eta txokolatada Behekoa Jubilatuen Etxean

Osorik irakurri