→Galdakao

Barazki ekologikoen salmenta urteko ia aste guztietan Galdakaoko Uztaibedar Ekoizle Taldearen eskutik

Oihane Ezkerra eta Beñat Zarrabeitia ekoizleek nekazaritza ekologikoa landu eta horren salmenta zuzena egiten dute urteko 48 astetan Galdakaon.

Gaur egun agroenpresa multinazio­nalak dira merkatuaren gehiengoa kontrolatzen dutenak eta, horren on­dorioz, euskal baserritarren lana gu­txitu egin da. Egoera horren aurrean, Galdakaon ekoizle taldeak bere lana mantentzen jarraitzen du: Uztaibe­dar Ekoizle Taldea, alegia.

Oihane Ezkerra eta Beñat Zarra­beitia dira talde horretako ekoizleak eta nekazaritza ekologikoa burutzen dute Galdakaoko Sarrikolean, Larra­betzun eta Bistalegren. Euren ekoiz­penaren salmenta zuzena egiten dute urteak dituen 52 asteetatik 48tan.

Salmenta horretan kontsumitzai­leek bi otzara mota dituzte aukeran: otzara erdia astero 6,25 € ordaindu­ta (25 € hilabetean) eta otzara osoa astero 12,50 euroren truke (50 € hilabetean). Otzara osoaren eredua honakoa da: uda garaian, tomate kilo bat, kilo erdi piper, kilo erdi leka, kilo bi heren tipula, kilo erdi berenjena, bi letxuga eta kilo erdi azlega, eta neguan, aldiz, porru sorta, bi kilo pa­tata, kilo erdi kalabaza, kilo erdi ider, azenario sorta, kilo bat aza eta 700 gramo azalora.

PLANIFIKAZIOA, ARDURA ETA TALDEAREN SENDOTASUNA

Ekoizleek, alde batetik, ortuaren planifikazioa eta diru sarreren ba­lantzea egiten dute: zer eta noiz erein pentsatzen dute, eskaintza jarrai eta anitza egin ahal izate­ko. Aldi berean, produzitutakoaren “zati handiena” salduko dutela ber­matzen dute.

Bestetik, ekoizleen helburua eli­kadura eredua aldatzea da, hortaz, produktuarekiko arduraz jokatzeko konpromisoa hartu dute. Azkenik, ekoizle taldearen asmoa kide be­rriak erakartzea da, kolektiboa sen­dotzeko.

Galdakaoko Uztaibedar Ekoizle Taldearekin harremanetan jartze­ko bideak honakoak dira: 610 721 101 telefono zenbakia eta uztaibedar15@gmail.com helbide elektro­nikoa.

Gora

Geuria Laguntzaileak Geuria Laguntzaileak