Sareak

☉ Zeberio

Irinez zikin, irinez irri

Henry Forden kate-produkzioen teoria ezagutzen dutenek arin batean ohartuko dira Gezala auzo zeberioztarrean Javier Martínez Ortizek (Portugalete, 1966) eta Txufer Garay Millak (Lemoa, 1967) eskuartean daukaten Artesa izeneko okindegian antzeko zerbait gertatzen dela.

|

Henry Forden kate-produkzioen teoria ezagutzen dutenek arin batean ohartuko dira Gezala auzo zeberioztarrean Javier Martínez Ortizek (Portugalete, 1966) eta Txufer Garay Millak (Lemoa, 1967) eskuartean daukaten Artesa izeneko okindegian antzeko zerbait gertatzen dela. Neguko egun hotz eta euritsu batean elkar ezagutzeko parada izan dogu, Ermitabarriko Gezala auzoko labe txiki bezain berezian. Bertan topatu ditugu lagun biak, ogi molde eta erretiluen artean, geldirik egoteko asti barik, atzera eta aurrera, eskuz eta ehuneko ehunean osagarri naturalekin prestatzen duten ogien masak lantzen. Javik ontzi batetik zekale masa atera du, pisatu eta berehala molde batean sartu du. Txuferrek zerealak bota dizkio eta moldeak, banan-banan gurpildun erretilu batean sailkatu ditu, modu mekanikoan. Labe baten aurrean lan egiteko egun zoragarriak dira negukoak. Gezalan hotz handia dago eta hezetasuna hezurretan senti daiteke.

Kanpoan hotz, barruan bero. Gozo. Lantokia gurpildun erretiluz beteta dago, bandeja altuak, eta masa eta gailu guztien artean ogiak ikus daitezke, han eta hemen. Bulegoa ere badaukate, eta 600 gramoko ogi batek paper-zapalgailu funtzioa egiten ditu faktura batzuen gainean. Autentikoa. Irrati bat piztuta dago eta 90. hamarkadako abesti mitikoek garrasi egiten dute lantokiko paretetan. “Egun hauetan ondo baino hobeto gaude lanean”, azaldu digu Txuferrek begiak moldeetik kendu barik. “Uda aldean egiten duen beroa jasangaitza da, izerditan blai egiten dugu lan”. Lankide eta lagun bien harremana sanoa dela urrutitik nabari daiteke: elkarren artean zirikatzen, irribarretsu, eta lana benetan ondo egitea gustuko dutela bistan da.
Gaurko eguerdiko lana zekaleko 252 molde labean sartzea da. Horma nagusiko erlojua horrek zertarako balio duen ulertu dugu. Lanean ari dira, jo eta ke, baina oso gustura daude elkarrizketa horrela egiten, bideoan grabatzen ari gara eta mikrofonoak gerrian jarrita dituzte: “Gaurko labekada arrunta dugu: ogi integrala, zekalea, espelta…”, azaldu du Txuferrek: “Arratsaldez sartuko ditugu moldeak labean, eta biharko prest egongo dira bestelako espezialitateakaz batera”. Lagun bi hauen ekoizpena ez da nolanahikoa: labekada bakoitzean 250 ogi prestatzen dituzte, eta gaur bezalako egun arrunt batean 800 bat egin ditzakete. Horra hor arnasa hartzeko ez gelditzearen arrazoi nagusia. Astelehenak libre dituztela azaldu du Javik, baina hori ez da guztiz egia: “Egun horretan egurra prestatu eta mantentze-lanak egiten ditugu. Benetako lana martitzenean hasten da”. Martitzenean 08:30ean heltzen dira lantokira, arrastian labera sartuko dituzten masa horiek prestatzera. Arratsaldean labekada bi egiteko astia dute Javik eta Txuferrek, eta moldeak labean daudela, gaueko masak prestatzen dituzte.

Ongizatearen iraultza
Javigaz lanean hasi baino laupabost urte lehenago, Txuferrek ogiak prestatzen zituen astebururo, berarentzat egiten zituen soilik. Izan ere, astean zehar bestelako lanbide bat zuen: “Eraikuntza sektorean egiten nuen lan duela urte batzuk, baina sektoreak urtetik urtera okerrera egiten zuen. Bitartean, niretzat egiten nuen ogia, apurka-apurka, saltzen ere hasi nintzen eta ondo saltzen zela jabetu nintzen. Orduan, 2017ko maiatzean Javigaz elkartu eta proiektu berri honetan murgildu ginen, biok batera. Hasieran, proba bezala ekin genion. Gaur egun, ostera, lasai bizitzeko beste etekin ematen digu okingintzak”. Hasiera bateko apustua ogi konbentzionalaren aldekoa izan zela azaldu du Javik: “Betidanik egin nahi izan dugu ogi garbia, inolako gehigarri edo kontserbante barik”. Gaur egun egiten duten ogiaren osagarriek %100 ziurtagiri ekologikokoa dute, osasuntsuagoak, eta horrek merkatu berri bat zabaldu diela azaldu dute biek: ogi ekologikoarena. Garaiak aldatzen dira, baita herritarren lehentasunak ere. Gaur egun osasuntsu jatearen ohitura gero eta nabarmenagoa da. Horrek merkatu berri baten ateak zabaldu dizkio Artesari. Javi eta Txufer garai berrietara moldatzen jakin dute hasiera bateko ogi natural hori hobetuz eta koska bat gora igoz.
Hasiera batean baserriko ogia eta pamitxak egiten zituzten. Merkatu ekologikoan murgildu ahala, ostera, erosleen eskariek ogi osasuntsura jotzera bideratu zituen, bestelako osagaiak erabiltzen: integralak, zekaleak, espelta, baita glutenik gabeko ogia eta intolerantzi ezberdinak dituztenentzat produktuak ere. “Ekologikoak ez diren ogien osagaien jatorria zein den jakitea ez da ohikoa, ezta ogi horiek nola egiten diren jakitea ere”, dio Javik masa zati bat pisatzen duen bitartean, “gure ogiak ura, gatza eta irina dauka, besterik ez”.

Do It Yourself labea
Txuferrek ogia bere kabuz egiten zuen garaian labe propioa erabiltzen zuen. “Gaur egun erabiltzen dugun labea baino askoz txikiagoa zen, metro bikoa eta finkoa, baina negozioagaz hasteko aski genuen momentu hartan”, azaldu du Javik. Ogia jarraikortasunez ekoizten hasi ziren eta ateratako diru hori negozioan bertan inbertitzen hasi ziren. Lehen pausoa ogi-lantegia sortzea izan zen; bigarrena, labe handiago eta hobe bat. Handik eta hemendik informazioa bildu zuten labe handi bat egiteko. Markinako okin batek erabiltzen duen labearen erreferentzia hartu zuten eta lantokiko altxor nagusia den egungo labea eraiki zuten: alde batetik, kanpoaldean labea berotzeko adreiluzko egitura dago. Bertan egurra sartu eta sua pizten dute. Su horrek labea goitik berotzen du, labeko sabaia alde batetik bestera gurutzatuz eta kea tximinia batetik ateraz. “Barruko adreiluak zertxobait urtu egin dira erabileragatik, eta aldatu behar ditugu”, dio Txuferrek, bizikleta bati gurpila aldatu behar diogunean esaten dugun tonu lasai berean. Beste aldetik, ogi-lantokiaren barrualdean labearen atea dugu. Kisketa kendu, ireki eta gerturatzean, suaren eraginez lortutako 250 graduek aurpegia gogor astintzen dute, betileak erre dizkigun sentsazioagaz.
“Eta labe arrunta balitz, bada hau litzateke guztia”, diote okinek. Baina ez, ez da labe arrunt bat. Izan ere, moldeak jartzen diren azalerak etengabe birak ematen ditu, tornua baten gisa. Azalera horrek birak ematean masak erretzea saihesten du, beroa molde guztietan eta modu erregularrean sakabanatuz. Baina nola ematen ditu birak plataforma horrek? Labeko atearen azpian beste ate bat ikus daiteke, eta zabaltzean motor bat dago bertan. Botoia sakatzean martxan jartzen da eta 4×4 baten atzeko ardatz bat biraka jartzen du bizikleta baten pinoiak, platera eta kate sistema erabiliz. Asmatzaile zoro pare bat asmakizuna dela dirudi, eta hala da. Harrigarria.
Txuferrek azaldu digu bira automatiko horiek nolabait eten daitezkeela, plataforma hori modu manualean erabiltzeko: “Egun batean gurpildun aulki bat topatu genuen eta gurpil biak kendu genizkion. Labearen sistemari horietako bat jarri eta bestea ordezko pieza bezala gorde genuen”, azaldu du irribarretsu. Plataforma bitxia, praktikoa eta bakarra da, gainera eskuz egindakoa: “Jaso dugun laguntza bakarra errementari eta elektrikari batena izan dira”. Horregatik diote dirurik ez dutela inbertitu behar izan bertan, zuzenean ateratako etekinek eskuz egindako obra itzel horren gastu horietarako erabili dituztelako.

Bezero fidelak
Masak mahaia kolpatzen duenean irinak salto egiten du, eta ogi gordinaren usainak lantokia estaltzen du momentu batez. “Bezero oso fidelak ditugu, negozioa martxan jarri aurreko garaikoak dira, nik neuk ogia egiten nuenekoa”, azaldu du Txuferrek. “Okintza ekologikora salto egin genuenean hainbat denda ekologikotara eramaten hasi ginen, eta erosle horiek ere benetan fidelak dira: astero erosketa egiten dute eta produktua euren gustukoa izaten bada, jarraikortasunez erosten hasten dira. Gainera, aste batean ogirik ez badago telefonoz deitzen digute, ogirik ez dagoela esanez”. Artesa okindegiaren ogiaren salmenta Bizkaira mugatu dute momentuz, baina Javik azpimarratu du hasiera batean inguruko herrietan egiten zutela soilik: “Ugaon, Arrigorriagan, Basaurin, Bilbon… Egia esateko Bilboko hainbat dendatan eros daiteke geure ogia. Leku horiez gainera, ezkerraldean zein eskumaldean herri batzuetan banaketa egiten dugu: Santurtzi, Portugalete, Algorta…”. Interneten bidezko salmentaz galdetzean, ezustekoan harrapatzen ditugula dirudi, baina “Internet aukera bat da. Dena den, kontuan izan beharrekoa da ekoizten dugun ogi kopuru guztia neurtuta dagoela, eta den-dena saldu egiten dugula. Ez dugu labekada gehiago egiteko denborarik, beraz, momentuz online salmenta alde batean utzi dugu”, dio Javik. Dendetaz gain, azoketan hartzen dute parte Artesakoek, Zeberiokoa barne: “Asteko lau egunetan zehar jo eta su lan egiten dugu Gezalan, eta hiru asterik behin Bilboko Arenaleko merkatura joan ohi gara. Horrek esan nahi du aste horretako barikuan eta zapatuan be lan egiten dugula”, dio Txuferrek: “Gainontzeko azokei dagokienez, Zeberiokoan eta Ugaokoan egon ohi gara, baina ez daukagu gehiagotan egoteko astirik!”.

Lerro guzti hauen emaitza da antzina egiten zen bezalako ogia, eta okinek ekoizpen prozesu osoaren kontrola dute. Negozio honetan berrogeita hamar urterekin hasi ziren aurreko lanak alde batera utzi ostean. “Martxan hasi ginenean, ikastaroren bat edo beste ere egin genuen, baina gure ustez probak egitean dago arrakasta”, azaldu du Javik bigarren labekadako masak Txuferri airean botatzen dizkion bitartean. “Erosleak asko eskertzen du gure lana eta hori benetan zoragarria da. Ogia dastatu eta denbora gutxira telefonoz deitzen digute nolakoa izan den kontatzeko”, dio Txuferrek moldeak banan-banan erretiluetan tentu handiz baina seguru jartzen dituen bitartean.

Etorkizunari begira, gauzak dauden bezala mantentzea da ekintzaile bien nahia: “Negozioa handitzeak arazoak izan ditzake eta gure asmoa kalitatea eta bezeroak mantentzea da”, dira Javiren berbak. Hala ere, pertsona bat kontratatu dute banaketa egiteko, eta estu eta larri ez ibiltzeko. Azken moldeak labean ahokatu ditu Txuferrek egurrezko pala luze bategaz , Javik moldeak banan-banan ematen dizkion bitartean: “252, guztira. Primeran!”, diote hormako erlojuari begira: “Orain atsedena hartuko dugu, lantokia hurrengo labekadarako garbitzen dugun bitartean”.

☉ Zeberio

Liztor asiarren habi kopuruak “modu kezkagarrian” egin du gora Zeberion azken bi urteetan

Aitziber Mendibil erlezain zeberioztarraren arabera, “jendearen interes faltak” liztor asiarraren habiak herriko zuhaitzetara ekarri ditu bueltan azken urteetan

|

Liztor asiarren habi bat, Ugaon // Geuria

Liztor asiarrek Hego Uriben eta Bizkaia mailan gero eta presentzia handiagoa dutela jakina da. GEURIAn iazko maiatzean Berdez Bizi elkarte galdakoztarraren inguruko elkarrizketan azaldu bezala, Asiako liztorra 2004 urtean iritsi zen Europara. Itsasontzi batek Vespa Velutina espezieko erregina batzuk ekarri zituen Frantziako hego-mendebaldeko kostaldera eta urtez urtez hedatu dira.

Hego Uribe eskualdean eta Zeberioko kasuan bereziki azken urteetan azaleratu zen asiako liztorren mehatxua. 2018an habi pilo bat agertu ziren Zeberion eta horrek herritarren kezkak piztu zituen. Urte hartan, Koldo Velasco, Unai Larrabide eta Aitziber Mendibil erlezainak elkartu eta habi kopuru hori murrizteko tranpak ezartzeko kanpaina abiarazi zuten: “Liztorrak harrapatu, sailkatu eta jarraipena egiten dugu tranpen bidez”, azaldu du Aitziberrek. Ekimenak harrera ona izan zuen eta urte hartatik aurrera urtero antolatu zuten Gorbeialdeko hainbat udalerritan.

Liztor bat // Jon Goikouria Larrabeiti

Aldaketa klimatikoak eragindako beroaren ondorioz, intsektu hauek neguan bertan ikusten hasi gara eskualdean, bereziki ura dagoen zonaldean, Kantauri isurialdean bereziki: “Ugaotik Nerbioi ibaia igarotzen da eta ibilguan habi pilo bat atzeman dira azken urteetan. Zeberion izen bereko erreka dago eta gauza bera gertatzen da”, dio Mendibilek. 2018 eta 2023 bitartean 137 habi topatu dituzte Zeberioko lurretan Opendata Bizkaia webgunearen arabera.

2018 eta 2023 bitartean 137 habi topatu dituzte Zeberioko lurretan

2018an kokatu zituzten tranpek eragin zuzena izan zuten eta 2019tik 2021era bitartean: 2018an 29 habi topatu zituzten, baina 2019an eta 2020an 19ra jaitsi zen kopurua. Hau da, habien kopuruak % 34,5eko beherakada jasan zuen. Urte hartatik  aurrera, habi kopurua, astiro-astiro gora egiten hasi zen berriro: 2021ean 20 habi topatu zituzten, 2022an 24 eta iaz 26.

“Jendeak liztor asiarrei tranpak jartzeko saioetara joateari utzi dio, espezie inbaditzaile honekin bizitzera ohitu garelako”, dio Mendibilek. Liztorren bizitza zikloa urte batekoa da. Neguan habiak desaktibatzen dira, baina erreginak lurpean, arrakaletan… ezkutatu egiten dira.

Tenperatura epelak itzultzen direnean (lehen udaberrian, orain gero eta lehenago) esnatu egiten dira, ziklo berria hasiz: “Negua bukatzean izan ohi da tranpak ezartzeko momentu aproposena”, azaldu du Aitziberrek. “Liztorrei presioa egiteko modu eraginkorra da eta habiak murrizteko prozedura eraginkorra da. Hala ere, Vespa Velutina geratzeko heldu da hona”.

Liztor asiarren habi bat // Geuria

Aitziberren arabera, liztorren kanpainetako parte-hartzetan dago arazo nagusia: “Urteek aurrera egin ahala, Zeberion gero eta jende gutxiagok hartzen du parte liztorren inguruko hitzaldietan eta tranpa gutxiago jartzen direnez, habiak herriko zuhaitzetara itzuli dira”.

Erle gutxiago, bizitza gutxiago

Habi gehiago egoteak liztor asiar gehiago egotea esan nahi du. Liztor asiarrek, areriorik gabeko espezie inbaditzaileak diren heinean, erle autoktonoak hil egiten dituzte. National Geographicen arabera, erleak planeta mantentzeko gakoak dira: “Albert Einsteinek zioen gizakiak lau urtez biziraungo lukeela erleak planetatik desagertuko balira”, azaldu dute natura aldizkaritik, eta lurrak bioaniztasun itzela galduko zuela azaldu dute: “Gizakiok elikadura eta ekonomia krisi itzelak pairatuko genituzke”.

Esparru honetan polinizazioak garrantzi itzela du: erleek polena garraiatzen dute loreen artean eta ondorioz, landareek haziak eta frutak sor ditzakete. Erlerik gabe, haizeak garraiatuko luke polena landarez landare.

“Liztorren arazoa herritarrei komunikatu behar zaie ekosistemen alde eta baita erlezainak laguntzeko ere”, dio Mendibilek: “erlezain barik ez dago erlerik. Gaur egun ez dago erle basatirik: lehen gaztainondoen enborretan topa genitzakeen Apis mellifera espezietako erleak (eztia produzitzen dituztenak)”.

Osorik irakurri

☉ Zeberio

Etxeko suteak ekiditeko hitzaldia antolatu dute Zeberioko Santa Kurtzen

Saioa otsailaren 17an antolatu dute Santa Kurtzen, 12:00etan

|

Sutea Uriondo auzoan // Geuria

Otsailaren 17an, zapatua, suteen prebentziorako Jagon daiguzan gure etxeak! izeneko hitzaldia eskainiko dute 12:00etan. Formazio saio txiki hau Zeberioko Udalak antolatu du eta eguraldiak txarrera egiten badu lekuz aldatu daitekeela azaldu dute.

Formazio saio honen helburua auzotarrei etxeko suteen aurrean modu egokian jardutea da. Horregatik, zapatuko saioan ur hartuneen eta kutxen kokapenaz eta suteen kontrako materialeaz mintzatuko dira eta erabileraren inguruko azalpen praktikoak egingo dituzte, besteak beste.

Gorka Idirin, suhiltzailea: «Gu laguntzera ez da inor etorriko»

Osorik irakurri

☉ Zeberio

Zeberioko Taberna Zaharrak eta Ermitabarri apartamentuek Errotik proiektuan parte hartuko dute

Proiektu honen bidez, Gorbeialdek hizkuntza kudeaketa esparruko doako zerbitzua emango die Ermitabarriko lehen sektoreko ekoizleei eta turismoko establezimenduei

|

Ermitabarri auzoa 2022an // Geuria

Gorbeialde Landa Garapeneko Elkarteak Errotik izeneko euskara sustatzeko proiektua martxan ipini du, Arratiako eta Hego Nerbioiko landa eremuan eta turismoan euskararen erabilera sustatzeko helburuarekin. Ekimen honen bidez, Gorbeialdek doako zerbitzua emango die lehen sektoreko ekoizleei zein turismoko establezimenduei.

Zeberiori dagokionez, Ermitabarriko negozio bik izena eman dute izena Errotik-en: Taberna Zaharrak eta Ermitabarri apartamentuak. Gorbeialde elkartearen arabera, Landa eremuan dauden hainbat enpresetan hutsunea dago. “Izan ere, Arratia Nerbioi eremu euskalduna da, baina turismoaren eremuko establezimendu askotan zein lehen sektoreko ekoizle askok ez dute maiz euskararen presentzia bermatzen”. Ondorioz, turismoko zein landa eremuko enpresa askotan eskualdeko errealitate linguistikoaren islarik ez dela ikusten azaldu dute Gorbeialdetik: “Horregatik erabaki dugu hizkuntza kudeaketaren eremuan eragiten hastea”.

“Arratia Nerbioi eremu euskalduna da, baina turismoaren eremuko establezimendu askotan zein lehen sektoreko ekoizle askok ez dute maiz euskararen presentzia bermatzen”

2022tik lanean

Errotik proiektua 2022an jaio zen, Arratiako arlo sozioekonomikoan euskara sustatzen duen eusGara zerbitzuak Gorbeialde elkartearekin elkarlanean, eta bi hotelekin lan egiten hasi ziren bezeroei ematen zaizkien eskuorriak itzuliz, menuak euskaratuz, hizkuntza paisaian eraginez, sare sozialetan euskararen presentzia bermatuz… Lanketak emaitza ona izan zuen eta bertatik jaio zen Errotik. EusGararen eragin eremua industria arloko enpresetara mugatzen da baina, eta horregatik Gorbeialdek Foru Aldundira jo zuen finantzazio bila eta Ahize-AEK hizkuntza aholkularitzarengana zerbitzu teknikoa jasotzeko. Emaitza modura, itzulpenak, hizkuntza aholkularitza, trebakuntza saioak, hizkuntza ohituretan eragiteko laguntza, diru-laguntzen kudeaketa… jasoko dute.

Hego Uribe eskualdetik harago, Hikei, Areatza hotela, Ubideko Herriko taberna, Etxegorri ostatua, Artiñano etxea, Zuhaitz Etxeak, Etxegana hotel & spa, Urduña museoa eta Askibil gaztandegiak eman dute momentura arte izena Bizkaiko Foru Aldundiak finantzatutako proiektu honetan.

Osorik irakurri

☉ Zeberio

Egun osoko irteera antolatu dute Austarri Mendi Taldeko zeberioztarrek Ubal mendilerrora

11,5 kmko ibilbidea egingo dute mendizaleek otsailaren 18an. Gainera, Kuxkuxeroaren kobazuloa bisitatzeko aukera izango dute

|

Ikuspegia, Peña del Moro tontorretik // Mendiak.eus

Zeberioko Austarri Mendi Taldekoek egun osoko irteera prestatu dute otsailaren 18an Ubal mendilerrora (Karrantza).

Igoera Lanestosatik hasiko dute (289 mt) eta hortik Peña del Morora zuzenean: “Peña del Moro Karrantzako mendebaldean dagoen mendia da, Bizkaia eta Kantabria artean kokatutakoa. Honen ekialdean Peña del Mazo dugu eta tontorrak 818 metrokoa da”, azaldu dute mendi taldetik. Peña del Morotik Ramalesera jarraituko dute mendizaleek (95 mt). 11,5 kmko ibilbidea izango da guztira eta mendizaleek, gainera,  Kuxkuxeroaren kobazuloa bisitatzeko aukera izango dute.

Irteera otsailaren 18an egingo dute 08:00etan, Zeberioko plazan. Irteeran izena emateko azken eguna otsailaren 15a izango da eta hiru modutan egin daiteke: mendi taldearen lokalean (barikuetan 20:00etatik 21:00ak arte), austarrimenditaldea@gmail.com helbidera idatziz edo 665 735 054656 415 597 telefono zenbakietara deituz. Bazkideentzako prezioa 8 eta 4 eurokoa izango da (helduak eta haurrak) eta gainontzekoek 10 eta 5 euro ordaindu beharko dituzte.

Osorik irakurri

☉ Zeberio

Zeberioko karnabalek euskaldunen inguruko historia-ikuskizuna ekarriko dute barikuan eskolara

Karnabalak goizean goiz hasiko dira otsailaren 9an, Zubialde eskolan, haurrek ‘Txapela buruan eta ibili munduan’ proiektuarekin egindako lanketagaz. Arrasti aldera, herriko elkarteek hainbat jarduera prestatu dituzte herriko plazan

|

Gaurkotasun programako frame bat // Zubialde eskola

Aurtengo karnabalek menu berezia ekarriko dute Zeberiora otsailaren 9an, bai Zubialde eskolara, bai herriko plazara.

Eskolari dagokionez, esan daiteke aurreko urteetako gaiei begira urrats berri bat eman dutela Zeberiokoek. Aurtengo proiektua Txapela buruan eta ibili munduan da eta eskolako ziklo guztiek horren inguruko lanketa egin dute. Nuria Korta zuzendariak GEURIAri azaldu lez, “sekulako montajea” izango da eta kronologia bat jarraituz euskaldunak Ternuara joan zireneko edo esku-pilota eta zesta punta ameriketara eraman zuteneko gaiak jorratuko dituzte istorioen bidez.

Zeberiotik mundura

Hirugarren zikloko ikasleen aurtengo gaia geografia izan da eta kazetaritzarekin uztartu dute. Horrela, ‘Zeberio Barri: behar duzun informazioa’ izeneko albistegi edo gaur egungo gaien inguruko formatuko proposamena landu dute, hiru esatarik aurkeztuta (kazetari lantalde eta guzti): “Ikasleek gaurkotasun gaien inguruko telebista saio bat grabatu dute eskolan eta Canva programarekin editatu dute”, gehitu du Nuriak. Gaur eguneko gaien artean Korrikako prentsaurrekoa New Yorken, Japoniako Michelin sariak, eta Palestinako Gatazka kubrituko dituzte besteak beste, eta Australiako surflarien eta Keniaren inguruko erreportajea erakutsiko dizkiete ere ikusentzuleei. Bideoa eskolan bertan proiektatuko dute gainontzeko ikasleen aurrean.

Nuria Korta: “Ikasleek gaurkotasun gaien inguruko telebista saio bat grabatu dute eskolan eta Canva programarekin editatu dute”

Baina hori ez da dena; arrasti aldera karnabalak Zubialdeko plazara eramango dituzte. Bertako jarduerak Austarri Kultur Elkartearen, Txubelasu Guraso Elkartearen eta Zeberioko Gazte Elkartearen elkarlanaren emaitza izan dira, Udalaren babesagaz.

18:00etatik aurrera txokolate-jana, dantza-plaza eta futbolin txapelketako finala jokatuko dute. Karnabal egunari amaiera emateko DJ Matxinadaren musika saioa egingo dute.

Zeberioko karnabalak Zubialde eskolan, 2021ean // Geuria

Egitaraua | Zeberioko karnabalak 2024

18:00 Txokolate-jana
19:00 Dantza-plaza
19:30 Futbolin Txapelketako finala
20:15 DJ Matxinada

Osorik irakurri